2013. augusztus 16. hírek


  • Az ország 100 százalékban leköti az út- és vasútfejlesztés uniós keretét
  • Magas a parlagfű pollenkoncentrációja- ez megyénk sem kivétel
  • 4 napos program veszi kezdetét Körmenden

Az ország 100 százalékban leköti az út- és vasútfejlesztés uniós keretét. Magyarország a közúti és gyorsforgalmi utak, valamint a vasút fejlesztésére rendelkezésre álló hétéves európai uniós keret 100 százalékát leköti ez év december 31-éig – ezt nyilatkozta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek csütörtökön. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, az építőipar termelése 2013. júniusban a kiigazítatlan, és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények építése 6,5 százalékkal nőtt, elsősorban az út- és vasút-felújítási munkák következtében. A közúti és gyorsforgalmi utak fejlesztésére szánt uniós pénzek 66,5 százalékát már sikerült lekötni, a tervek szerint az év végéig elérik a 100 százalékot. Az idén a közúti fejlesztések keretében 67 kilométer gyorsforgalmi útra, 29 kilométer autópályára, 72 kilométer elkerülő útra, és 388 kilométer burkolat megerősítésére szóló kiírást terveznek. A jelenleg folyó 450 milliárd forintot kitevő közúti beruházások között van az M86-os gyorsforgalmi út megépítése Szombathely és Csorna között, az M4-es megépítése Abony és Fegyvernek között, valamint a Miskolcot, Nyíregyházát, Seregélyest elkerülő utak.

Magas a parlagfű pollenkoncentrációja- ez alól megyénk sem kivétel. Az ország több részén elérte az elsőfokú riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja – ez derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adataiból. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén piros színnel jelölték többek között az ország keleti határvonalát, beleértve olyan nagyvárosokat, mint Nyíregyháza, Debrecen és Békéscsaba, továbbá nyugaton Székesfehérvár, Kecskemét, Kaposvár és Szekszárd térségét. Emellett az ország túlnyomó részén- így Szombathelyen és a térségben is figyelmeztető (narancs színű) jelzés van érvényben, ez alól csak a Visegrádi-hegység és a Börzsöny, valamint a Villányi-hegység térsége kivétel. A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan az elkövetkező időszakban tovább emelkedik.

4 napos program veszi kezdetét Körmenden. Augusztus 16-án pénteken délután 5 órától megkezdődik a Körmendi Napok rendezvénysorozat. A program, mely a város csúcsrendezvénye a helyi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott- ezt mondta el Pálóczi Zsuzsanna a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese.

Hétfőn nem lesz kamionstop. Az augusztus 20-ai hosszú hétvége miatt a szokásos, nyári hétvégi kamionstop két nappal hosszabb lenne, hétfőn napközben azonban feloldják a kamionstopot, hogy megakadályozzák a kamionok feltorlódását. Így augusztus 18-án, vasárnap este 10 órától augusztus 19-én hétfőn este 10-ig engedélyezett a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik belföldi közlekedése. A kamionstop tehát szombat délután 3-tól vasárnap este 10-ig tart, majd hétfőn este ismét hatályba lép, és augusztus 20-án estig marad érvényben.

Jövő hónapban kell az iparűzési adóelőlegeket befizetni. Szeptember 16-án kell befizetni a második féléves iparűzési adóelőlegeket, melynek összege a 2012-es adóösszeg, csökkentve a 2013. márciusban már megfizetett előlegrészlettel. A települések helyi önkormányzata már elkezdte a helyi iparűzési adó folyószámla egyenlegek kiküldését az adózók részére. Lehetőség van az előleg összegének csökkentésére, amennyiben az éves várható társasági adó összege jelentősen kevesebb lesz, mint a fenti módszerrel megállapított előleg. A csökkentést a helyi önkormányzattól lehet kérni, azonban, ha a tényleges adó mégis magasabb lesz, mint a csökkentéssel kérelmezett összeg, akkor a különbözetre 20%-nyi bírságot kell megfizetni.

Balesetet okozott ittasan, majd bántalmazta családtagjait. Csütörtökre virradó éjjel egy férfi a 87-es számú főútvonalon Gyöngyösfalu térségében autójával az árokba sodródott, majd ezt követően bántalmazta a segítségére érkező családtagjait. A vele szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. A rendőrök előállították, büntetőeljárás indult ellene.

Két személyautó ütközött Rádócnál. A 86-os számú főúton, Egyházasrádóc térségében két személygépkocsi ütközött ma délelőtt. A balesettel érintett útszakaszon a helyszínelés idejére félpályára korlátozták a forgalmat.

Bravúros győzelem a junior vízilabda vb-n. A magyar válogatott csütörtökön Üzbegisztánnal játszott a szombathelyi U20-as vízilabda világbajnokság nyolcad döntőjében. A végeredmény: Magyarország-Üzbegisztán 26-4. A 22 gólos győzelem után pénteken este 7 órától a negyeddöntőben, Spanyolország lesz a magyar csapat ellenfele.

Fogathajtó verseny lesz Viszákon. Augusztus 18-án hétfőn a település sportpályáján fogathajtó versenyt rendeznek. A fogatok délelőtt 11 órától érkeznek a pályára, maga a verseny pedig délután 2 órakor kezdődik, a programban kétfordulós akadályhajtás és vadászhajtás szerepel.

Vissza