2011. november 28. hírek


  • Halálos baleset Vasvárnál
  • Új városlakók Körmenden
  • Befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése

Várhatóan marad a magas gázolajár, a benzin pedig drágul a héten – ezt írja a portfólió.hu. A szaklap szerint a várható áremelkedések oka, hogy a múlt héten gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Körmenden most 403 forint a benzin, és 440 forint a gázolaj litere.

Halálos baleset Vas megyében. November 27-én, tegnap egy teherautó sofőrje és utasa halt meg abban a balesetben, ami vasárnap kora este történt. Nem tudni, miért hajtott az árokba, majd csapódott fának a teherkocsi. A karambol a 74-es főúton, Vasvár és Győrvár között történt. A 43 éves sofőr és utasa, a helyszínen életét vesztette. Az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. És még egy baleset, ami szintén Vasvár környékén történt a hétvégén: Egy budapesti sofőr sérült meg abban a balesetben, ami Oszkónál történt a hétvégén. Vasvár felől autózott az illető, a szomszédos település felé, amikor figyelmetlenségből a jobb útpadkára hajtott, majd az árokba fordult, és az oldalára borulva állt meg. Könnyebben sérült a sofőr, úgy tudni, utasa nem volt.

Ruhaosztás a körmendi Vöröskeresztnél. November 29-én kedden délelőtt 9-től 11 óráig várják a rászorulókat a szervezet helyi irodájában. Erről tájékoztatott Bujdosóné Papp Ildikó, a körmendi Vöröskereszt Területi Szervezetének vezetője. A vezető elmondta, a karácsonyi csomagosztást nagyban befolyásolja a tagbélyegekből befolyt pénzösszeg.

Új városlakók Körmenden. A körmendi Szabadság téren baglyok költöztek a fenyőfákra. Nem mindennapi a látvány egy város közepén, de azért nem egészen rendhagyó – ezt mondta el egy ornitológus, aki szerint a hideg hajtotta a városba a baglyokat. A madarak rendes körülmények között megelégednek a szomszédos Várkerttel, azonban ott nagyszabású munkálatok kezdődtek. Számos sérült fát kivágtak, gyakori a gépi zaj. Mindez megzavarhatja a nyugalmat kedvelő állatokat. A nyugalom mellett szólnak a téri változások, a forgalom elterelése és a kutyák kitiltása.

Szokatlanul bűnös volt a hétvége Vas megyében: loptak erdőből és kisállat-kereskedésből, volt családi verekedés és internetes csalás:  Családi és szomszédi vita fajult verekedéssé Nagytilajon. A kacifántos ügy után ketten kerültek könnyebb sérülésekkel kórházba és a dulakodás hevében eltűnt egy mobiltelefon. A vasvári rendőrök derítik majd fel a hétvégi bűnesetet.

Internetes csalás miatt nyomoznak a körmendi rendőrök. A hétvégén jelentette fel „üzlettársát” egy szentgotthárdi lakos, aki nem kapta meg a világhálón rendelt, és kifizetett árut.

Lopás a kisállat-kereskedésben: Szentgotthárdon történt a bűneset, de nem hörcsögöt, vagy degut, de még csak nem is állateledelt loptak a kereskedésből, hanem egy autóstáskát, benne személyes iratokkal és készpénzzel.

Meglopták a felsőmaráci önkormányzatot. A falu polgármestere tett feljelentést, miután 4 köbméter akácfa tűnt el a település erdejéből. 56 ezer forint a kár.

Mangalicát loptak Szentgotthárdon. Az 50 ezer forint értékű disznó egy ház kertjéből tűnt el, egy bekerített területről. Keresik.

Befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése – közölte Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az elmúlt év októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa súlyos vízminőségi szennyezést okozott a részben Vas megyei Marcal folyón. A vízfolyás 25 kilométeres szakaszán, Karakó és Szergény között a katasztrófa következtében átlagosan 15-30 centiméter vastagságú iszapréteg rakódott le a mederben és a padkán. Az erősen lúgos szennyezés semlegesítésére 10 ezer tonna gipszet adagoltak a Marcalba. A két hónapot meghaladó intenzív védekezés során a tevékenységet irányító és végző 50 szakember megfeszített munkáját- nagyszámú építőipari gép, kotrók, markolók, teherautók is segítették. Az elsődleges védekezést követő, közel egy éve tartó vízminőségi kárelhárítás során szükség volt fa- és cserjeirtási munkákra, szállítóútvonalak kialakítására, átereszek, átrakók kiépítésére, de hídmegerősítésre is. A Marcal Karakó és Szergény közötti teljes szakaszán meder-, padka- és rézsűkotrást végeztek, ezzel a vizes mederben befejeződött a vörösiszap-szennyeződés eltávolítása. Helyreállították a sérülést szenvedett műtárgyakat – vízmércékét, hidakat -, valamint megtörtént három kilométer hosszban a mederbiztosítás is. A mederkotrási munkálatok során több mint 150 ezer köbméter szennyezett anyagot távolítottak el. A továbbiakban még 35 ezer köbméternyi vörös iszapos anyag vár elszállításra az átmeneti tárolókból.

Osztrák-magyar Waldorf iskola indul – értesült az orf.at. Egy szülői munkaközösség indítaná el az intézményt, terveik szerint a határ magyar oldalán lenne az iskola. A tanórákat német, magyar és angol nyelven tartanák a pedagógusok.

SPORT

Győzelemmel tért haza az U18-as körmendi törpördögök csapata tegnap este a Budapest-Honvéd otthonából. A végeredmény: Budapesti Honvéd – Körmendi Törpördögök: 76-84. Kántor Olivér 18, Ruják Bence 14, Molnár Márton és Golomán György 13-13, Hlinyánszky Gábor pedig 12 ponttal járult hozzá a győzelemhez.

Az Admiral-Haladás VSE élvonalbeli futsal csapata, hétfőn este negyed héttől játssza le idei szezonzáró mérkőzését az Aréna Savariában. Pálmay Tamás tanítványai kiválóan szerepelnek az élvonalban: az újonc a 6. helyről várja a 11. fordulót, 10 fellépésén 16 pont szerepel. Hazai környezetben eddig mind a négy meccsét megnyerték a szombathelyiek. A gárda egyre népszerűbb Szombathelyen: mérkőzésről-mérkőzésre egyre több néző látogat ki az Aréna Savariába; legutóbb immár 700-an buzdították őket.

Vissza