2011. november 23. hírek


  • Két négyes a gázolajárban Körmenden
  • Megtriplázódott a támogatott álláshelyek száma
  • Sztár vársz – Kezdődik a karácsonyvárás Körmenden

Zökkenőmentesen lezajlott Vas megyében a hétfői katasztrófavédelmi riasztás. Országos gyakorlatot tartott a hatóság, elsősorban a tájékoztatást tesztelték. Vas megyében is megszólaltak hétfő este a katasztrófavédelmi szirénák: a 77 eszközből 74 hallatta a hangját. A Vas Megyei Katasztrófavédelem ügyeletén megtudtuk: lehet, hogy áramellátási probléma miatt maradt néma a három sziréna, megvizsgálják az eszközöket. A riasztás miatt egyébként nem volt pánik: a vasi katasztrófavédőknél mindössze egy-két érdeklődő telefonált, ők sem pánik miatt, csupán a szirénákról érdeklődtek, hogy azok hol vannak, mekkora hangerővel fognak megszólalni.

Öt forinttal csökkent a benzin ára mától, a gázolajár viszont 3 forinttal növekedett. Az országos átlagos benzinár így ismét 400 forint alá esett: 398 forintra csökkent, gázolajat 434 forintos átlagáron tankolhatunk. Körmenden azonban még mindig 400 forint felett jár a benzin ára: 403 forintot kérnek az árcsökkentés után a város töltőállomásainál. Egy liter dízel 440 forintba kerül Körmenden a 3 forintos áremelés után.

Az árváltozások előtt már drágállotta az üzemanyagot egy sofőr: tankolt, majd fizetés nélkül távozott egy autós a rábafüzesi benzinkútról. A kocsiba 24 ezer forintért tett üzemanyagot. Keresik a rendőrök.

Októberben 1530-an kerültek ki a munkakeresőket jegyző nyilvántartásból Vas megyében – ez derül ki a legfrissebb munkaügyi adatokból. A rendszerből kikerültek 40 %-a munkába állt, további 25 százalék rövid idejű munkavégzés – zömében közfoglalkoztatás – keretében tudott elhelyezkedni, 10 százalékuk pedig tanfolyami képzésben vesz részt. Együttműködés hiánya miatt közel 20 százalék került ki a regisztrációból. Októberben a munkáltatók 880 új munkahelyet jelentettek be Vas megyében – ez a szeptemberinél 15,5 %-kal, a tavaly októberinél pedig 12,1 százalékkal kevesebb. Az álláshelyek 40 százaléka támogatott álláshely a megyében, míg tavaly októberben az álláshelyek 14 százaléka volt támogatott. Az új álláshelyek közel fele Szombathely térségét érinti, 20 százaléka pedig Sárvár környékét. A munkaerő iránti kereslet a szentgotthárdi térségben volt a legalacsonyabb, mintegy 4,2 százalék.

A Vasi Volán Zrt. autóbuszainak csak egyötödére tudtak téli gumit felszerelni, ennek ellenére megpróbálják a 229 autóbuszból álló járműparkot minél jobban felkészíteni a téli útviszonyokra és időjárási körülményekre – nyilatkozta a távirati irodának Papp László, a közlekedési részvénytársaság vezérigazgatója. A Vasi Volán 187 helyközi járatát bonyolító autóbusz közül 50-en van kifejezetten téli gumiabroncs, a többi úgynevezett “téli-nyári” abronccsal közlekedik, a helyi járatos autóbuszok között pedig jelenleg nincs amelyik téli gumival közlekedne. A járművek műszaki állapotát, ennek részeként a gumiabroncsok kopottságát is folyamatosan ellenőrzik és csak a közúti forgalomra alkalmas járműveket engedik ki a telephelyekről, ám a járműparkot csak hosszú idő alatt képesek megújítani. A téli üzem kritikus pontjának számít az autóbuszok reggeli indítása. A járművek mindössze tíz százalékát tudták új akkumulátorral felszerelni, ezért a biztosabb indítás érdekében reggeli mobil indítószolgálatot szerveztek. Az indításhoz szükséges eszközökkel felszerelt mikrobuszokkal sietnek segítségére azoknak a sofőröknek, akik külső helyszíneken nem boldogulnak a reggeli indítással.

Kezdődik a karácsonyvárás Körmenden. Az idei szlogen: „Körmend – ahol minden időben, mindig jó együtt lenni!”. November 26-án, szombaton kezdődik a készülődés az első adventi gyertya meggyújtásával. A délutánt kézműves foglalkozások színesítik: a Batthyány kastély színházi aulájában karácsonyi díszek, adventi koszorúk és mézeskalács készül majd a szorgos kezek nyomán. Közben a Szabadság téren ünnepi műsort adnak a Dienes utcai óvodások. A gyertyagyújtás fél 5 kor lesz – tájékoztatott a részletekről H. Vörös Márta, a Körmendi Kuturálkis Központ igazgatója.

A körmendi rendőrségen nem sokkal adásunk előtt kezdődött az a sajtótájékoztató, amelyen beszámoltak az elmúlt időszak három bűncselekmény-sorozatának felderítéséről. Mint ismeretes, lakásbetörések, nagy értékű lopások és gépkocsifeltörések borzolták a körmendiek idegeit. A sajtótájékoztatóról holnapi adásunkban számolunk be részletesen.

SPORT

A Győr és a Sopron korosztályos csapatai ellen is diadalmaskodott a körmendi Törpördögök serdülő „B” csapata. A körmendi sportcsarnokban rendezett bajnoki negyedik forduló két végeredménye:

  • Győri KC – Körmendi Törpördögök / B. 54 – 61
  • Körmendi Törpördögök / B. – Soproni SI / B. 78 – 57

Érsek István, a serdülők edzője értékelésében kiemelte: három hete Szombathelyen találkoztak ellenfelükkel ahol 26 percig partiban volt a körmendi gárda, de utána elfáradt és kikapott a csapat – most, a fiúk fejben, ennek tudatában kezdték a mérkőzést. Az edző szerint kishitűen, felezett sebességgel, pontatlanul kezdtek a körmendi fiúk, majd annyira összeszedték magukat, hogy egy megérdemelt győzelemmel jöttek le a hazai parkettről.

Két győzelemmel zárta a bajnokság negyedik fordulóját a körmendi Törpördögök serdülő „A” csapata is:

  • Körmendi Törpördögök – Albacomp 96 – 71
  • Körmendi Törpördögök – VASA MKB Euroleasing 81 -73

A meccseket Szombathelyen, a Nagy Lajos Gimnáziumban játszották.

Vissza