2011. november 22. hírek


  • Könnyebben sérült a kamionos a 86-oson
  • Negyedével csökkent a munkakeresők száma a megyében
  • Nőtt a romacsaládok száma Vasváron

Árokba borult kamion lassította a hétfő reggeli csúcsforgalmat a 86-oson. Kisunyomnál fordult az árokba egy teherautó, a sofőr könnyebben sérült. A kamion mentése idejére, mintegy másfél órára teljesen le kellett zárni a 86-os számú főút érintett szakaszát.

Vas megyében az év első tíz hónapjában mintegy 20-25 százalékkal csökkent előző évhez képest a regisztrált munkanélküliek száma – ezt közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Mint arról rádiónk is beszámolt: idén októberben 7346 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken; ez, az előző havinál 4,8 százalékkal, a tavaly októberinél pedig 24,6 százalékkal kevesebb. A munkanélküliség 6,3 százalékra csökkent októberben Vas megyében, míg egy évvel korábban a gazdaságilag aktív népesség 8,2 százaléka volt regisztrált álláskereső. Megyén belül a legalacsonyabb, mintegy 5,3 százalékos a munkanélküliségi ráta Szombathely vonzáskörzetében, a legmagasabb, 11 és félszázalék pedig Vasvár térségében. Négy kirendeltség területén 5,8- 7 százalék közötti, Celldömölk térségében pedig 8,3 százalék gazdaságilag aktív népességen belüli a regisztrált álláskeresők aránya. Kevesebb a pályakezdő álláskereső: a csak októberben regisztrált 1158 álláskereső közel 87 százaléka a munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken. A hónap során regisztrál 156 pályakezdővel együtt őszesen 706 pályakezdő fiatalt tartanak nyilván a kirendeltségeken, ami a tavalyi évhez képest több mint 20 százalékos csökkenést jelent.

Ismét vadbaleset Vas megyében, nem került a kocsi elé az állat. Csak idén, már több mint 200 vadbaleset történt a megyében, legutóbb Nádasd környékén: a hétvégi „átkelést” megúszta az állat. Egy osztrák autós elé ugrott egy vad, a sofőr azonban félrerántotta a kormányt, így árokba hajtott. Személyi sérülés nem történt, a vad elfutott. A hétvégén egyébként ez az egy vadbaleset történt, ezzel együtt pedig 10 karambolnál helyszíneltek a rendőrök – ez derül ki a hétvégi összesítőből. Halálos áldozatot egy baleset sem követelt. Könnyű sérüléssel pedig 2 esetben végződött az ütközés. Ezeken felül 8 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.

Táskát loptak Egyházasrádócról. Egy zenés rendezvényen tűnt el a női táska, a benne lévő értékekkel együtt. A tulajdonos kára mintegy 20 ezer forint.

Vas megyébe is juthatott egy erősen mérgező rovarölő szerből, amit Debrecenből loptak el – tájékoztatott Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Alumínium flakonokban tárolták a szert, amit közel két hete lovasítottak meg egy telephelyről. Az egész országba elküldték a felhívást a mérgező anyagról, hiszen bárhol felbukkanhat.

Körmendről, Szombathelyről is költöztek roma családok Vasvárra, az elmúlt egy év alatt, a vasvári roma kisebbségi önkormányzat becslése szerint a hegyháti központban 20-25 százaléka a lakosságnak cigány származású – erről tájékoztatott Kánya László, a kisebbségi önkormányzat vezetője. A kisebbségi önkormányzat célja a munkahely-találás a helyi romáknak, például képzések szervezésével.

Környezetvédelmi vita Szombathelyen. Ma délután tartja, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Kerekerdő Alapítvány közösen, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia társadalmi vitájának soron következő rendezvényét, a megyei könyvtárban. Előadást hallhatnak a résztvevők a fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciójáról.

Már nevezhetnek a vers- és prózamondók a jövő évi, „A költő hazatér” című vers- és prózamondó találkozóra, amit a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, Bérbaltavár, Nagytilaj Önkormányzatai és a Vasvári Színi Egylet ötödik alkalommal rendez. A találkozóra nem hivatásos vers, és prózamondók jelentkezését várják négy korcsoportban. A találkozó 2012. január 14-én lesz, a jelentkezéseket azonban már most, és egészen december 17-éig várják.

A focicsapatáról híres Magyarszecsőd. Legalábbis a nem reprezentatív online felmérés jelen állása szerint. A válaszadók azok a netezők, akik ellátogatnak a település honlapjára és ott voksolnak, arra, mi jut először eszükbe Magyarszecsődről. A legtöbb válaszolónak a helyi focicsapat, második helyezett a Magyarszecsődi Fesztivál, harmadik helyen a helyi templomok állnak. A Halotthamvasztó és a Batthyány kastély közel egyformán ismert Magyarszecsőd kapcsán.

SPORT

Kikapott a Körmend Pápán, a labdarúgó NB III hétvégi fordulójában. A végeredmény: 1-0ás félidő után Lombard Pápa FC II. – Körmendi FC 4-1. Az U17-es és az U19-es körmendi labdarúgó együttes hétvégi ellenfele az Ajka volt, hazai pályán kaptak ki a körmendiek. A két végeredmény: Körmendi FC U17 – FC Ajka U17 2-3; Körmendi FC U19 – FC Ajka U19 1-3. Közben, a labdarúgó megyei másodosztályban a Viszák csapatát verte a Tutitextil Körmend VSE – duplán. A felnőtt csapat 1-3-at ért el Viszákon, az ifi gárda 8-at rúgott Viszákon, és egyet kaptak a házigazda korosztályos csapatától.

Csúnyán kikaptak a Törpördögök Szombathelyen. A körmendi U18-as kosárlabda csapat 100-55ös vereséget szenvedett a Falco-Szova KC Szombathely korosztályos csapatától, a bajnokság kilencedik fordulójában. Patonay Ádám, a csapat edzője a meccsről úgy nyilatkozott: reálisan nincsen ekkora különbség a két csapat, még akkor sem, ha ez a Falco toronymagasan kilóg a mezőnyből. Nagyon rossz napja volt a körmendieknek, és a hazai pályáján játszó ellenfél ezt kegyetlenül kihasználta és megérdemelten nyert. Az U18-as Törpördögök legközelebb november 27-én, vasárnap lépnek parkettre, a bajnokság tizedik fordulójában a Budapesti Honvédhoz látogatnak a piros-feketék.

Vissza