2010. november 27. hírek


  • Milliárdos hiánnyal zárja az évet a Vas Megyei Közgyűlés
  • A kukorica 80 százalékát takarították be Vas megyében

 

Korábban soha nem látott hiánnyal zárja az évet a Vas Megyei Közgyűlés – mondta az önkormányzati testület pénteki ülése után Kovács Ferenc, a közgyűlés fideszes elnöke. A hiány nagy valószínűséggel megközelíti az egymilliárd forintot – tette hozzá. Tájékoztatása szerint az évek óta görgetett hiány elérte az 500 millió forintot, ezt egy kényszerűségből felvett forgóeszközhitel tovább növelte, ehhez társul még az illetékbevételek drasztikus csökkenése is, ami önmagában 500-600 millió forint kiesést okozhat az év végéig. Kovács Ferenc arról is szólt, hogy az önkormányzat által kötvénykibocsátással felvett ötmilliárd forintos, 20 éves futamidejű, kedvező kamatozású hitel első törlesztő részleteit 2012-ben kell majd visszafizetni. A pénzt kizárólag fejlesztésekre használhatják fel, a bankban tartott összeg után pedig jelentős kamatbevételeket is elkönyvelhetett az önkormányzat. Fehér László, az önkormányzat szocialista frakciójának vezetője az MTI-nek elmondta: az önkormányzat már az év elején több mint 680 millió forintos hiánnyal számolt, és most kiderült, hogy meghaladhatja az egymilliárd forintot is.

Egészségügyi tervek miatt tiltakozik a kormányzatnál Vas fideszes vezetése. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a pénteki közgyűlés után azt mondta: Vas megye számára elfogadhatatlanok a Semmelweis-tervben foglalt elképzelések. Az egészségügy megmentéséről szóló tervezet a háttérbe szorítaná a szombathelyi Markusovszky Kórházat. A fideszes politikus szerint a Semmelweis-terv íróinak ismerethiányára vall. A Semmelweis-tervben “az egészségügy megmentéséről” szóló vitairatban napvilágot látott elképzelés szerint Vas megyét két részre bontanák: az egyik fele Győrhöz, a másik pedig Zalaegerszeghez tartozna, mint nagytérségi ellátó központhoz. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta azt is: a Markusovszky Kórházban pályázati forrásból, jelentős önkormányzati önrészt is vállalva rövidesen elkezdődik egy 10 milliárd forint értékű beruházás, amelynek keretében 4,5 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a belgyógyászati tömböt, 1,5-2 milliárdos támogatással felújítják az onkoradiológiai tömböt és 2 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a kórház energiafelhasználását. Az említett pályázatokat már elbírálták, a támogatási szerződést hamarosan megkötik.

A kukorica mintegy 80 százalékát takarították be Vas megyében. A földeken folyamatosan dolgoznak, de a rengeteg csapadék miatt a felázott talajra csak gumitalpas kombájnokkal tudnak rámenni – tájékoztatta Márkus Antal, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezető főtanácsosa a távirati irodát. A közel 33 ezer hektárból 25 ezer hektáron végeztek a kukorica betakarításával, a hektáronkénti termésátlag eléri a 7 tonnát. Értékesítési gondok nincsenek, a kukoricára nagy a kereslet a megyében. A tonnánkénti felvásárlási ár hetek óta 45-46 ezer forint, de a termelők nagy része már jó előre, 26-28 ezer forintos áron lekötötte a termést, a felvásárlók pedig ragaszkodnak a szerződéshez és nem engednek az árból. A gazdák egy része úgy próbál kibújni a kötelezettség alól, hogy kevesebb termést vall be, a különbséget pedig megpróbálja szabadpiacon értékesíteni – közölte Márkus Antal.

Szabad az út a 86oson a balogunyomi vasúti átjáróban – a fénysorompók még nem működnek, 30 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben, de már mindkét irányban járható az út, feloldották a sávlezárást és a vasúti-közúti csomópont minősége is javult: biztonságos az átkelés, tengelytörés nem fenyeget. A vasúti pályán ebben a hónapban még nem indul meg a forgalom: majd december 11-től jár ismét vonat a Szombathely – Körmend  – Szentgotthárd vasútvonalon. Addig, továbbra is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat – ezért pedig az utasok türelmét és megértését kéri a GYSEV.

Élelmiszereket gyűjt a körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ. Az intézmény immár harmadik alkalommal vesz részt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület élelmiszer-gyűjtési akciójában, melynek keretében december 03-án és 04-én a Tesco áruházban rendezik a karácsonyi élelmiszergyűjtést. Arra kérik a körmendieket, hogy a karácsonyi nagybevásárlás alkalmával gondoljanak a rászorulókra és egy-egy tartós élelmiszerből vásároljanak eggyel többet, ha tehetik, és azt adják a rászorulóknak, a körmendi gyűjtőponton keresztül – hívta fel a figyelmet a Szociális Szogláltató és Információs Központ vezetője, Viserálek Sándorné.

Projektzárásához érkezett a belváros-reabilitáció Vasváron. A hivatalos projektzárót vasárnap tartják, egybekötve adventi programokkal a Hegyháti központban. A karácsonyvárás mellett például egy konferenciát is rendeznek a Kulturális Központban, fókuszban a kisvárosok együttműködési lehetőségei, különösképpen búcsújáróhelyekre, kegyhelyekre.

Szakmai fórumhoz érkezett „A Kneipp összeköt – határon átnyúló egészség- és turizmusfejlesztés” című projekt. A program egyik gazdája a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás. A december 10-i találkozó célja a Kneipp téma megismerése. A rendezvény kiindulópontja a további képzési és szakképzési tevékenységnek. A jövő évben a projekt keretében a Vasi Hegyhát 13 településén, összesen 18 helyszínen Kneipp műtárgyakat, a többi közt taposókat, gyógynövénykertet, meditációs parkot, vizes játszóteret alakítanak ki.

Elegendő jelentkező esetén elindítja Körmend Város Labdarúgó Szövetsége a városi teremlabdarúgó bajnokságot – tudósít a városi honlap. A torna a tervek szerint január 8-tól február 26-ig tart, a meccseket szombatonként rendezik, a Rendészeti Szakközépiskola Sportcsarnokában. Január 3-ig lehet nevezni.

Kaposváron lép parkettre ma a MJUS-Fortress Körmend élvonalbeli férfi kosárlabda csapata. A Kaposvári KK elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik. Megyénk másik élvonalbeli csapata, a FALCO-SZOVA KC Szombathely Zaaegerszegre látogat: a Zalakerámia ZTE KK elleni találkozó 18órakor kezdődik. Közben kiderült: új időpontban játsszák a Falco – Paks meccset az élvonalbeli férfi kosárlabda bajnokságban. A csapat sűrű decemberi programja miatt a december 11-re kiírt meccset december 12-én, vasárnap, 18 órai kezdettel játsszák, Szombathelyen.

A Szolnok együttesét fogadja ma, 16 órai kezdettel a szombathelyi Haladás labdarúgócsapata az NB1es bajnokság 16dik fordulójában. A két tegnapi meccs végeredménye: Lombard-DVSC 1-1; Honvéd-Vasas 0-0. Ma nem cask a szombathelyi Haladás meccsel, a további párosítások a következők: Videoton-Siófok, Kaposvár-ZTE, Kecskemét-MTK, Paks-FTC. Holnapra marad a forduló záró meccse: a Győr-Újpest találkozó.

Alapfokú játékvezetői tanfolyam indul Vas megyében. December 5-től indítja a tanfolyamot a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az eredményesen vizsgázók 2011 tavaszától már közreműködhetnek a mérkőzéseken. A tanfolyam elvégzése ajánlott azoknak a játékosoknak is, akik edzőnek készülnek a későbbiekben, hiszen ennek feltétele a játékvezető vizsga.

Vissza