2010. november 24. hírek


  • Nyugati testvértelepülést szeretne Nádasd
  • Vas megyei kitüntetett a Junior Prima Gálán

 

14 baleset, ebből hét esetben személyi sérülés is történt, egy halálos áldozat is volt a vasi utakon – ez Vas megyei hétfői és keddi közúti baleseti statisztikája – tájékoztatott a rendőrség. Alig két nap alatt 6-an szenvedtek súlyos, illetve maradandó sérülést, 12-en pedig könnyebben sérültek. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, azokhoz alkalmazkodjanak.

Egy pénzszállító autó megtámadására és kirablására készültek azok a bűnözők, akiket hétfőn fogtak el a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ munkatársai Szombathelyen. Az ügyről néhány – téves – sajtóinformáció már nyilvánosságra került, a rendőrség kedden számolt be a pontos részletekről. Eszerint a rendőrök és a terrorelhárítók Szombathelyen, három helyszínen csaptak le egyszerre négy bűnözőre, akik magukat rendőrnek kiadva akartak végrehajtani egy jól megszervezett támadást egy pénzszállító ellen Szombathely belvárosában. A rendőrök nem várták meg, amíg a támadás megtörténik, mert akár emberéletek is veszélybe kerülhettek volna. Egyébként mind a négy ember budapesti és kifejezetten azért utaztak a Vas megyei megyeszékhelyre, hogy tervüket végrehajtsák. A rendőrség történetében még nem fordult elő, hogy olyan súlyos bűncselekményt sikerüljön megelőzni, mint hétfőn, Szombathelyen – mondta keddi sajtótájékoztatóján Fülöp Valter, a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese. Szilágyi József, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatója beszámolt arról, hogy három helyen egyszerre kellett lecsapniuk a banda különböző feladatokat vállaló tagjaira. Azt nem tudták pontosan, milyen fegyvereik vannak a bűnözőknek, ezért különösen figyelni kellett a járókelők épségére.

Zárt ülés keretében dönt csütörtökön a körmendi városvezetés a körmendi kórházvezető jutalmáról – olvasható a novemberi képviselőtestületi ülés napirendjei között. A zárt ülést megelőző nyilvános tanácskozáson a többi közt téma lesz a város költségvetési rendeletének módosítása, a helyi adókról szóló rendelet módosítása. Tárgyalnak a vásárok rendezéséről, módosítják a lakbérrendeletet és a közterületek használatáról szóló rendeletet. A csütörtöki testületi ülésen a jövő évi belső ellenőrzési tervet is áttekintik a körmendi városvezetők, valamint a polgármester szabadsága is téma lesz.

Szombathely ad otthont az I. Osztrák Gazdasági Kerekasztalnak. A mai tanácskozást a budapesti Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya és a szombathelyi Osztrák Tiszteletbeli Konzul rendezi a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A rendezvény célja, hogy a Vas megyében székhellyel rendelkező osztrák vállalkozásoknak, kirendeltségeknek platformmal szolgáljon az információ- és tapasztalatcserére.

Ausztriai vagy más nyugati testvértelepülést szeretne Nádasd – olvasható a régi-új polgármester, Karvalits Zoltán négy éves programjában. A testvér-települési kapcsolatból elsősorban az általános iskolai idegen nyelvtanításban szeretne profitálni Nádasd. A településvezető programjában kiemeli azt is: cél egy új egészségház megépítése, annak előkészítése, ehhez forrás keresése, és terveztetés. Célja még a nádasdi közvilágítás minőségének és takarékosságának javítása, a bel- és külterületi utak, valamint a járdák állapotának a pályázati lehetőségek maximális kihasználásával való fejlesztése. Kegyeleti parkká alakíttatná a régi temetőt Nádasd első embere: ezen kívül a sírkertek állapotának folyamatos fenntartása is a kitűzött célok között szerepel. Befuttatnák lágyszárú virágokkal a Petőfi út menti villanyoszlopokat a faluban – ez is a következő négy év feladatai közé tartozik, csakúgy, mint legalább egy EU normáknak megfelelő játszótér kialakítása – a településvezető tervei szerint

Akadálymentesítették a szentgotthárdi Városi Gondozási Központot. A projekt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében valósult meg, az akadálymentes épületet november 26-án avatják fel ünnepélyesen, köszöntőt mond Szentgotthárd polgármestere, Huszár Gábor, és az intézmény vezetője, Fábián Béláné. Aznap ünnepli egyébként 40 éves fennállását az intézmény, a színházban lesz a jubileumi ünnepség.

Ülésezik ma a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. Ahogy arról beszámoltunk: a tanácsba Bebes Istvánt, Körmend polgármesterét delegálta a múlt héten a vasi kistérségeket tömörítő szervezet. A mai ülésén elnököt és társelnököket választ a tanács, és napirenden van a Nyugat-dunántúli Operatív Program 2011-2013. évi akciótervének elfogadása is.

Tovább működhet a FIP a Nádasdi Teleházban. Az „Együtt Nádasdért” Egyesület pályázaton elnyert pénzből, közel 1,8millió forintból működteti a Foglalkoztatási Információs Pontot 2010. november 1. napjától 2011. október 31. napjáig. A pénzt a munkaügyi központ a Munkaerő-piaci Alap Foglalkoztatási Alaprész régióra meghatározott decentralizált keretéből adta a nádasdi FIP működésére.

Több mint félmilliárd forintos, Európai Uniós támogatással, közel 765millió forintból újulhat meg Celldömölk városközpontja – tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. A belváros rehabilitáció keretében felújítják a Szentháromság teret, a dr. Géfin Lajos teret, valamint a Hollósy Jusztián teret. Sőt, a celldömölki Kereskedelmi Központ épületének megújítása, bővítése is a projekt része, ahogy a Tűzoltóság, illetve a Kapuszín Ház felújítása is. Ezeken felül, a városi Művelődési Központ egyik helyiségében art-mozit hoznak létre. Várhatóan két év múlva lesz teljesen kész a körmendi belváros megújításához mérhető rekonstrukció.

Megérkeztek a vendégjegyek a Kaposvár elleni szombati mérkőzésre. A jegyeket a Bástya u. 8-as szám alatt lehet megvásárolni – tájékoztatott a bckormend.hu. Városunk élvonalbeli férfi kosárlabda csapata szombaton, 19 órai kezdettel lép parkettre a Kaposvári KK otthonában, az alapszakasz, 9. körében.

Vas megyei kitüntetett a Junior Prima Gálán. A napokban adták át a díjakat sport kategóriában, idén is tíz eredményes fiatal versenyző részesült elismerésben, akik kimagasló teljesítményükért fejenként 7000 eurót kaptak. A szakmai zsűri döntése alapján a díjazottak között szerepel a jelenleg szombathelyi színekben versenyző sakkozó, Rapport Richárd is. A Prima Primissima Alapítvány keretében alapított Junior Prima Sport díjra olyan sportolókat lehetett jelölni, akik még nem töltötték be a 26. életévüket.

Ovis-foci tagtoborzó Nádasdon. A Hétdombi Ifjúsági Közhasznú Sportegyesület keretein belül szerdánként tartanak ovis focit a nádasdi ÁMK tornatermében. A szervezők hangsúlyozzák: nem edzésről, hanem játékos fejlődésről, fejlesztésről szól a mozgásóra, amire 5-7 éves kicsiket várnak. A Hétdombi Ifjúsági Sportegyesület egyébként nem csak testmozgással, de papírgyűjtéssel is foglalkozik: a napokban megjelent felhívás szerint saját támogatásukra gyűjtik a papírt, összesen 5 helyszínen Nádasdon.

Technikai okok miatt változik az ügyfélfogadási rend a körmendi polgármesteri hivatalban és az okmányirodában. A jegyző tájékoztatása szerint december 3-án, pénteken nem nyit ki a hivatal, helyette december 2-án, csütörtökön tartanak ügyfélfogadást, reggel 8 és déli 12 óra között.

Fontos határidők előtt állnak a hazai vegyi anyagot gyártók, az Európai Unión kívüli országból importálók, forgalmazók és továbbfelhasználók – figyelmeztet az ÁNTSZ Körmendi, Őriszentpéteri, Szentgotthárdi, Vasvári Kistérségi Intézete. December első napján jár le a bejelentett anyagok egyedi regisztrációs határideje, és az úgy nevezett CLP kritériumoknak megfelelő osztályozás, címkézés, csomagolás határideje. Január harmadikán jár majd le az osztályozás, címkeelemek bejelentése – tájékoztatott az ÁNTSZ. A határidőkben érintett körmendi, Körmend környéki cégek érdeklődhetnek az Országos Kémiai Biztonsági Intézetnél, Budapesten, a feladatokról.

Vissza